Blog

5 savjeta kako spriječiti i olakšati bolove u mišićima nakon tjelovježbe

Uredništvo Rosacta®
5 savjeta kako spriječiti i olakšati bolove u mišićima nakon tjelovježbe

Jeste li već čuli dosjetku da je vježbanje najučinkovitije tek onda kad osjetite bolove u mišićima nakon vježbe? To je u teretani i uopće kod sportskih aktivnosti već gotovo postalo poslovica, ali nema baš puno zajedničkog s istinom – zapravo je riječ o vrlo štetnom razmišljanju koje često uzrokuje preopterećenost tijela i ozljede! Blagi bolovi u mišićima nakon vježbanja su normalni, mada to ne znači da ih jednostavno možemo ignorirati.

Najčešći je uzrok sportskih ozljeda upravo preopterećenost organizma zbog pretjerane aktivnosti. Tim su tegobama najviše izloženi oni koji započnu intenzivnu tjelesnu aktivnost nakon dužeg vremena bez aktivnoga kretanja, a i oni koji u svoju uobičajenu svakodnevicu iznenada uvedu povremene aktivnosti s većim opterećenjima. Dakle, prije nego što se odlučite početi ispunjavati svoja novogodišnja ili rođendanska obećanja s bezglavim naporima u teretani, proučite uzroke, simptome i rješenja za te česte ozljede.

Ne zaboravite zagrijavanje i rastezanje

U želji za brzim i učinkovitim vježbanjem često odmah odjurimo u akciju. Velika greška! Zagrijavanje je izuzetno važno za sigurno i zdravo vježbanje jer prije svake intenzivnije tjelesne aktivnosti organizam treba pripremiti na rad – osobito ako krećemo na neke nove aktivnosti ili vježbe. To vrijedi i za rastezanje nakon vježbanja; pametno je također završetak aktivnosti ispratiti razgibavanjem manje intenzivnosti. Tako se uklanjaju ili barem olakšavaju bolovi u mišićima nakon vježbanja i pospješuje regeneracija.

Aktivan stil života i prilagođena prehrana

Za učinkovitu regeneraciju moramo opskrbiti tijelo primjerenim gorivom. Puno znači općenito zdrav način života– zdravi i dobro pripremljeni ljudi lakše će podnijeti intenzivno vježbanje i to im neće ostaviti primjetne posljedice. Svakako tome doprinosi i kvalitetna prehrana. Nakon vježbanja treba obnoviti zalihe hranjivih tvari, a preporučuje se prije svega lagan proteinski obrok ubrzo nakon završetka aktivnosti. Idealan su izbor smoothiji i druga lako probavljiva hrana. I inače je smisleno bjelančevinama zamijeniti veći dio ugljikohidrata u prehrani, a na dugi rok najkorisnija je raznolika i uravnotežena prehrana.

Sveto načelo postupnosti

Bolovi u mišićima nakon vježbanja većinom nastaju zbog pretjeravanja. Umjerenim treningom takvi se bolovi uklanjaju i ne bi smjeli izazvati tegobe onima koji imaju redovit režim vježbanja. Bolovi su znak pretjeravanja, stoga uvijek treba uvažavati načelo postupnosti. Intenzivnost i opseg vježbanja povećavanju se polako, po najviše 10 posto tjedno i godišnje. Posebna je opasnost pretjeravanje zbog propuštenoga vježbanja – ako recimo jedan tjedan ne možemo vježbati, to ne možemo nadoknaditi u sljedećem tjednu dvaput većim opsegom, intenzivnošću ili trajanjem tjelovježbe. Zapravo intenzivnost treba malo smanjiti i opet nastaviti postupno.

Posebna je opasnost pretjeravanje zbog propuštenoga vježbanja – ako recimo jedan tjedan ne možemo vježbati, to ne možemo nadoknaditi u sljedećem tjednu dvaput većim opsegom, intenzivnošću ili trajanjem tjelovježbe. Zapravo intenzivnost treba malo smanjiti i opet nastaviti postupno.

Dodaci prehrani i drugi dodaci kao točka na i

Mogu vam pomoći dodaci prehrani i drugi dodaci. Za pomoć regeneraciji preporučuje se magnezij, koji je dostupan u najrazličitijim oblicima, a za olakšavanje bolova u mišićima u ljekarnama su dostupni analgetici u obliku kreme; oni brzo pomažu već kod prvih znakova tegoba. Ne zaboravimo sol; troši se znojenjem i treba je odgovarajuće nadoknaditi tijekom ili poslije vježbanja.

Bolove olakšajte odmah

Blagi bolovi u mišićima nakon vježbanja nisu problematični, ali mogu biti uzrok većih problema. Slušajte svoje tijelo i uvažavajte što vam govori. Često se bolovi u mišićima mogu izbjeći rastezanjem nakon vježbanja, a ako se ipak pojave, treba ih olakšati.