BOLOVI U KRALJEŽNICI I KRIŽIMA

Što je bol u leđima I križima?

Što je bol u leđima I križima?

Kralježnica je stup našega tijela. Građena je od 24 kralješka, a između njih se nalaze intervertebralne ploče ili diskovi koji ublažavaju pritiske na kralježnicu i opterećenja te joj omogućuju pokretljivost.

Za nesmetano savijanje i okretanje kralježnice važni su također mišići i spone, trbušni i bedreni mišići i mišići kuka. Najosjetljiviji su dijelovi kralježnice vratni i slabinski dio jer su i najviše pokretljivi. Upravo su zato bolovi u tim dijelovima kralježnice najčešći. 

Zašto se javljaju bolovi u leđima i križima?

Zašto se javljaju bolovi u leđima i križima?

Bolovi u leđima i križima mogu se pojaviti zbog različitih čimbenika kao što su fizički poslovi s podizanjem, vučom ili guranjem tereta, neprirodan položaj tijela na poslu, dugotrajno sjedenje, poslovi koji se obavljaju stojeći, nepravilno ležanje, manja snaga mišića, pretilost i sl. Moguće je također da je bol u leđima ili križima posljedica kombinacije različitih uzroka. Ključno je ocijeniti jačinu i trajanje bolova te se kod jačih ili dugotrajnijih bolova obratiti osobnom liječniku, koji će propisati odgovarajuće liječenje. Većinom će savjetovati analgetičku terapiju lijekovima i odmor, a nakon prestanka bolova redovito izvođenje vježbi za jačanje kralježnice.

Provjerite i ostala područja primjene kreme: