Blog

6 jednostavnih savjeta kada nas zabole mišići

Uredništvo Rosacta®
6 jednostavnih savjeta kada nas zabole mišići

Povremeni bolovi u mišićima i grčevi u mišićima obično ukazuju na odaziv tijela na povećanje opterećenja, a također mogu aludirati i na nedostatak kretanja, prekomjeran stres i napetost itd. Bolovi u mišićima mogu nas pratiti i kada se razbolimo (gripa, prehlada). U svakom slučaju, nije neuobičajeno ako nas nakon cjelodnevnog sjedenja na poslu bole mišići. Tada možemo sami sebi najbolje pomoći.

Kako?

1. Dovoljno sna

Ponekad nas bolovi u mišićima samo opominju da smo preopterećeni i da je vrijeme da se zaustavimo te sebi napokon priuštimo potreban odmor. Konačno smo se zaustavili i legli, ali samim tim još nismo riješili probleme. Naš položaj tijekom spavanja i ležaj također su važni te mogu utjecati na bolove – osobito u području križa. Preporučuje se spavanje na boku. Ako spavamo na leđima, možemo si pomoći s jastukom ispod križa ili ispod vrata kako bismo imali položaj za spavanje koji nam neće uzrokovati bolove.

2. Zdrava prehrana

Mišići nas mogu boljeti i ako nam nedostaje neki od vitamina i minerala. Posebno kod mišićnih grčeva karakterističan je nedostatak magnezija, koji se može dodati. Osobito obratite pozornost na cjelokupnu prehranu, koja bi trebala uključivati namirnice s mnogo kalcija, kalija i vitamina skupine B. Izbjegavajte rafinirani šećer i druge procesirane namirnice koje mogu spriječiti apsorpciju potrebnih vitamina.

3. Hidracija

Tako jednostavno, a tako bitno. U ljetnim danima treba posvetiti posebnu pozornost unosu dovoljne količine vode jer nedostatak tekućine isto tako može prouzročiti bolove u mišićima. Cijeli dan pijmo u gutljajima, nemojmo odmah popiti cijelu čašu jer inače voda samo prođe kroz tijelo i ne može se apsorbirati. Temperatura vode mora biti najmanje sobna, a ne hladna.

4. Nemojmo zaboraviti kretanje

Krećimo se umjereno, priuštimo sebi šetnju u prirodi i ne zaboravimo istezanje koje će pomoći u oslobađanju napetosti u mišićima.

5. Pravilan položaj tijela i primjereno uređenje radnog okruženja

Pravilan položaj tijela održava tijelo u ravnoteži prirodne zakrivljenosti kralježnice ili položaja dvostrukog S-a. Zbog višesatnog sjedenja nastupa obrnuti učinak jer je tijelo zbog neaktivnosti opterećeno, napeto i u grču. Računalno držanje današnjeg vremena uzrokuje bolove. Ako puno sjedimo, nekoliko puta dnevno (nakon 30 minuta sjedenja) dobro je da se ispravimo, protegnemo prekriženim rukama iza leđa i iznad glave i pazimo da nemamo prekrižene noge. Sredimo si ured s dobrom stolicom i stolom koji odgovaraju našoj kralježnici, odnosno koji nam omogućuju uspravno sjedenje i sa stopalima pravokutno na podu.

6. Masaža

Masažom ili samomasažom poboljšavamo cirkulaciju, što je važno za ublažavanje bolova kada su oni već prisutni.