Blog

Ah, opet ovaj "Muskulfiber"! Što učiniti?

Uredništvo Rosacta®
Ah, opet ovaj "Muskulfiber"! Što učiniti?

Zdrava svakodnevica pored zdrave ishrane uključuje i intenzivnu rekreativnu tjelesnu aktivnost – barem 30 minuta dnevno, preporučuju stručnjaci. No, iako je redovita tjelovježba pokazala pozitivne učinke na tijelo, prekomjerna aktivnost ili nepravilno izvođenje vježbi mogu izazvati prekomjerno opterećenje mišića i zglobova. Posljedica? Muskulfiber, uganuće, nategnuće mišića, otekline, iščašenja... A sve to popraćeno je vrlo neugodnim bolovima.

Prirodne mjere za ublažavanje ozljeda

Bavljenje sportom zdravo je i poželjno, ali ponekad ne možemo izbjeći ozljede. Ali ako nam se dogode, dobro je znati kako postupiti. Prva i najhitnija mjera prilikom nastupa boli jest to da odmah prestanemo s vježbom jer svaka daljnja vježba može još dodatno pogoršati ozljedu, a bol se još pogoršava. Kada prestanemo vježbati, važno je slijediti neka jednostavna načela: odmaranje, hlađenje ozlijeđenog područja, povoj i podizanje bolnog područja iznad linije srca. Kako bi se uklonili bolovi, mogu se umanjiti uz pomoć krema protiv bolova koje su dostupne u ljekarni, gdje možete zatražiti i savjet od ljekarnika . U slučaju jačeg bola odnosno ozljede treba posjetiti liječnika.

Kako spriječiti ozljede?

A što možemo učiniti za smanjenje mogućnosti bolova u mišićima? Prije svake vježbe, bilo visokog ili niskog intenziteta, potrebno je vrijeme za zagrijavanje i istezanje mišića. Tako se pripremaju mišići i tetive za vježbanje jer se povećava protok krvi i njihova fleksibilnost. Vježbu moramo prilagoditi tjelesnoj kondiciji jer zbog prekomjernog opterećenja pukne mišić ili zbog pretjeranog umora napravimo pogrešan potez. Nakon napornog vježbanja moramo se postupno ohladiti. U svim sportskim aktivnostima treba imati odgovarajuću sportsku opremu koja će nam omogućiti bolje rezultate i veću sigurnost.