Blog

Bol u križima – poznato?

Uredništvo Rosacta®
Bol u križima – poznato?

Križobolja je jedna od najčešćih i najozbiljnijih zdravstvenih tegoba s kojima se suočavamo u svakodnevnom životu. Ubrzo može postati tako jaka da onemogućuje svakodnevne aktivnosti, a ujedno ju je često jako teško otkriti i ukloniti pravi uzrok. Postoji naime nekoliko mogućih uzročnika čak i ako je simptom samo jedan, neugodna bol u leđima. Važno se dakle informirati koji su čimbenici rizika i što učiniti.

Način života, tjelesna neaktivnost i nezdrava prehrana

O pojavi bilo kojih bolova općenito uvelike odlučuje stil života. Boli su podložniji oni koji nisu tjelesno aktivni ili se aktivnošću bave samo povremeno. Posebno treba spomenuti iznenadne pokrete, predugo sjedenje ili preintenzivnu fizičku aktivnost jer brzo mogu prouzročiti akutne bolove u leđima. U skladu s tim čimbenicima važan je i utjecaj prehrane, točnije nezdrav jelovnik s visokim kaloričnim unosom i unosom masti. Pretilost je čest uzrok bolova u leđima jer je upravo kralježnica najopterećenija zbog suvišne tjelesne mase.

Svakodnevne navike i opterećenja

Najveće tegobe obično uzrokuju svakodnevne navike i uzorci koje sami preuzimamo ili im se moramo prilagoditi zbog prirode posla, odnosno svakodnevnih aktivnosti. Ako naše obveze uključuju dugotrajno stajanje, podizanje ili premještanje teških predmeta, osobito s čestim okretanjem i drugim pokretima koji opterećuju kralježnicu, bolovi u križima samo su pitanje vremena. Kod dugotrajnog sjedenja stanje će se dodatno pogoršati zbog nepravilnog položaja tijela i neergonomski oblikovanog sjedala.

Koliko vam se puta dogodilo da ste kod svakodnevnih poslova kao što je spremanje stana ili rad u vrtu osjetili iznenadnu bol u donjem dijelu leđa? Nekad je potreban samo jedan pogrešan pokret koji uzrokuje bol, a ona na žalost može trajati i nekoliko dana. Često se bolovi javljaju i zbog nepravilnoga podizanja, npr. vrećice pune hrane ili djece i unučića.

Koliko vam se puta dogodilo da ste kod svakodnevnih poslova kao što je spremanje stana ili rad u vrtu osjetili iznenadnu bol u donjem dijelu leđa?

Preventiva

Najbolja je obrana protiv bolova spriječiti ih prije nego što uopće nastanu. Iz opisanih čimbenika rizika može se jednostavno zaključiti kakav je pristup najučinkovitiji – to je svakako zdrav način života koji uključuje dovoljno redovitog kretanja i zdravu prehranu. Međutim, sigurno ne možemo posve prilagoditi svaki detalj, a na neke čimbenike ne možemo znatno utjecati. Preventiva je učinkovita, ali svejedno ne može skroz poništiti mogućnost nastanka bolova u križima.

Poduzimanje mjera kod bolova

Ako se pojave bolovi u križima, treba djelovati odmah. Upravo su tada naime korektivne mjere najučinkovitije i mogu uspješno zaustaviti razvoj boli u kroničnu. Koje mjere dolaze u obzir? Najlogičnije je najprije otkriti uzrok boli i proučiti može li se ukloniti. Ako to nije moguće, kod olakšavanja blažih bolova u mišićima možemo si pomoći upotrebom prirodnih analgetičkih krema koje su bez recepta dostupne u ljekarnama. Među poznatim prirodnim djelatnim tvarima koje djeluju analgetički treba spomenuti ružmarin koji svojim djelovanjem olakšava bol i istodobno povećava cirkulaciju krvi u bolnom predjelu, što doprinosi bržem oporavku. Ako je međutim riječ o srednje jakim do jačim bolovima ili bolovima koji traju dulje, o pravom liječenju boli treba se posavjetovati sa svojim liječnikom.