Blog

Bolovi u mišićima?

Uredništvo Rosacta®
Bolovi u mišićima?

Bolovi u mišićima postali su sve češća zdravstvena tegoba. Ispitivanja su pokazala da od bolova u mišićima barem povremeno pati preko 90 posto ljudi. Riječ je o ponavljajućoj i neugodnoj tegobi s kojom se danas susrećemo zbog obavljanja svakodnevnih aktivnosti koje nam opterećuju mišiće, npr. saginjanje tijekom pospremanja stana, čučanje kod rada u vrtu, podizanje (pre)teških tereta, premalo ili previše tjelesne aktivnosti itd.

Gdje su najčešća mjesta bolova?

Bol u mišićima najčešće se javlja u vratu, ramenom obruču, leđima, križima, nogama i rukama, a može se pojaviti i drugdje. Važno je poduzeti mjere i pri pojavi bolova najprije utvrditi uzrok te ga zatim pokušati izbjeći.

Preopterećenje mišića kod svakodnevnih aktivnosti

Osim prevelikoga tjelesnog napora preopterećenje mišića može izazvati i pogrešan, odnosno nepravilan položaj tijela tijekom bavljenja svakodnevnim aktivnostima. Koliko vam se već puta dogodilo da vas je tijekom čišćenja kuće „zagrabilo“ u leđima, a dok ste okopavali vrt, osjetili ste bol u nogama ili ste nakon igranja s unučićima patili zbog bolova u mišićima? Sve su to upozoravajući znakovi tijela da treba nešto promijeniti, odnosno poboljšati držanje tijela i kontroliranije izvršavati pokrete te osvijestiti kako oni utječu na mišiće.

Kako ublažiti bol?

Kad nas mišići, bole, peku ili su ozlijeđeni, tijelu treba pomoći da se što prije regenerira. Neki bolovi mogu se ublažiti odmaranjem ili izvođenjem nekih vježbi rastezanja i jačanja koje rasterećuju mišiće, ali nije nužno da će to biti dovoljno.

Kod blažih bolova u mišićima kao što su bolovi u leđima i križima, bolne i umorne noge ili bolovi u vratu i ramenom obruču obično se preporučuje samoliječenje. To je primjereno za akutne bolove, ali tu treba izdvojiti mogućnost teže ozljede i bolove zbog lijekova ili teže bolesti. Proizvodi koji su registrirani kao lijekovi i koji su sigurni i učinkoviti imaju i kontroliranu kvalitetu. U ljekarni također možete dobiti odgovarajući savjet. Pomislite i na prirodne proizvode za olakšavanje bolova. Ružmarinovo eterično ulje poznato je naime po svojim analgetičkim učincima. Upotrebljava se kod olakšavanja blagih bolova u mišićima i dostupno je u obliku analgetičkih krema u ljekarni.

Jeste li znali da ružmarin ima analgetički učinak?

Analgetičko djelovanje kod bolova u mišićima svakako je jako koristan učinak ružmarina. Iz procvalih dijelova biljke može se naime dobiti ružmarinovo eterično ulje u kojem se nalaze različiti sastojci odgovorni za analgetički učinak. Ako se na bolno mjesto nanese krema s ružmarinovim eteričnim uljem, počinje djelovanje sastojaka u eteričnom ulju, preciznije 1,8-cineola, alfa-pinena i kamfora, koji se vežu uz receptore za bol i uz specifične medijatore upale te tako svojim djelovanjem olakšavaju bol u mišićima. Za učinkovito djelovanje na bolove u mišićima ključan je i sadržaj eteričnog ulja u kremi, stoga za savjet treba upitati ljekarnika.

Kod jačih bolova najvažnije je posjetiti liječnika da postavi pravilnu dijagnozu i savjetuje daljnje mjere.

Ako se na bolno mjesto nanese krema s ružmarinovim eteričnim uljem, počinje djelovanje sastojaka u eteričnom ulju, preciznije 1,8-cineola, alfa-pinena i kamfora, koji se vežu uz receptore za bol i uz specifične medijatore upale te tako svojim djelovanjem olakšavaju bol u mišićima.

Što se preventivno može učiniti da bi se izbjegli bolovi?

Mišići mogu učinkovito obavljati svoju ulogu samo ako su dovoljno elastični, snažni i izdržljivi. Ako zbog prirode svakodnevnih poslova puno sjedimo ili smo u neprirodnom položaju (čučanje, klečanje, saginjanje), rastezanju i rasterećenju mišića treba posvetiti još više pozornosti. Za sebe i za svoje mišiće možemo nešto učiniti u pauzi između drugih aktivnosti koje planiramo preko dana. Nakon nekoliko minuta razgibavanja smanjit ćemo napetost u mišićima, mogućnost pojave bolova i osjećaj umora. Istodobno se pospješuju krvotok i mentalna budnost, što nam poboljšava raspoloženje i olakšava rad. Odvojite dakle nekoliko minuta preko dana i pobrinite se za svoje mišiće!