Blog

Bolovi u nogama – kada se morate zabrinuti?

Uredništvo Rosacta®
Bolovi u nogama – kada se morate zabrinuti?

Normalno je da se nakon dugotrajnog stajanja ili napornih tjelesnih aktivnosti pojave bolovi u nogama; to se zapravo i očekuje. Treba međutim znati kada je riječ samo o umoru, a kada o bolovima koji su posljedica upale, ozljede ili druge tegobe koji zahtijevaju više pozornosti. Naime, tijelo uz pomoć boli priopćuje da se ne može učinkovito nositi s opterećenjima, a dugotrajniji napori mogu prouzročiti trajnije i jače bolove, ne samo u nogama nego mogu znatno utjecati na stanje cijeloga organizma.

Važno je slušati svoje tijelo i pratiti znakove bolova te pravovremeno i uspješno poduzeti mjere.

Uzroci bolova u nogama

Bolovi u nogama nisu nepoznanica onima koji često i dugo stoje. Obično se to zahtijeva na poslu, osobito kod profesija kao što su liječnici, učitelji, konobari, frizeri i mnogi drugi. Dugotrajno stajanje zahtijeva od tijela poseban napor iako isprva možda ne bismo pomislili da je to neka posebno zahtjevna aktivnost. Uspravno držanje tijela možemo održavati samo uz dobru podršku mišića koji održavaju tijelo u tom položaju. Ako ti mišići nisu dobro »istrenirani«, grče se i ne mogu sudjelovati u poticanju protoka krvi, što uzrokuje bol, a s vremenom se zbog stalnih opterećenja mogu oštetiti. Najranjivije su tetive koje povezuju mišiće sa zglobovima jer mišići nisu stvoreni za takva trajna opterećenja.

Čest je uzrok bolova u nogama premala tjelesna aktivnost ili predugo sjedenje. Noge mogu biti umorne i bolne čak i kod šetnji po prirodi, rada u vrtu ili obavljanja kućanskih poslova (usisavanje, pospremanje…).

Najčešći bolovi koji se očituju kod povećanog opterećenja nogu jesu bolovi u potkoljenicama i bedrima, povremeno u gležnjevima i koljenima te bolovi u stopalima. Bolovima se često pridružuje i oticanje nogu i loš protok krvi u nogama koji uzrokuje svima poznat osjećaj teških, umornih nogu.

Često se u svakodnevnom životu spomenute situacije ne mogu izbjeći. Mnoge od njih dovode tijelo u neprirodan položaj i dodaju neuobičajena opterećenja – u tom se slučaju još brže javljaju bolovi u mišićima i druge ozljede.

Čest je uzrok bolova u nogama premala tjelesna aktivnost ili predugo sjedenje. Noge mogu biti umorne i bolne čak i kod šetnji po prirodi, rada u vrtu ili obavljanja kućanskih poslova (usisavanje, pospremanje…).

Postupci za uklanjanje bolova u nogama – što možemo sami učiniti?

Najviše možemo napraviti sami: preventivom. Ako je ikako moguće, tijelo što manje opterećujmo dugotrajnim stajanjem ili neugodnim položajima kao što su čučanje za vrijeme rada u vrtu ili čišćenja stana ili višesatno sjedenje ispred televizora. To se možda može izbjeći tako da se kombinira stajanje sa sjedenjem, naravno ako je moguće. Ako kod svakodnevnih poslova stvarno moramo stajati, preporučuje se svako toliko odmoriti se i iskoristiti odmor za sjedenje. Kod sjedenja je naravno važno paziti na pravilan položaj tijela i nogu. Noge ne smiju biti prekrižene jer se time opet smanjuje protok krvi u nogama.

Izuzetno je važno paziti i na pravilan izbor obuće. Treba odabrati cipele koje stopalima pružaju udobnost i donekle ublažavaju opterećenje nogu. Cipele s visokom petom nikako nisu primjerene, a osobito ne za dugotrajno stajanje.

Redovita tjelesna aktivnost i pravilan položaj tijela najvažniji su dakle za poticanje krvotoka i rasterećenje mišića. Kod umornih i bolnih nogu preporučuje se pobrinuti se za rastezanje i opuštanje mišića.

Poklon iz prirode

Priroda nam nudi brojne poklone, među kojima je i obični ružmarin (Rosmarinus officinalis, L.). Većina među nama upotrebljava ga u kulinarstvu, ali je ružmarin više od začina. To je važna ljekovita biljka još iz vremena starih Grka i Rimljana i već je tisućljećima prisutan u prirodnom liječenju ljekovitim biljem jer je poznat po svojim analgetičkim svojstvima i povećanju perifernoga krvotoka.