Blog

Kako se riješiti "muskulfibera"?

Uredništvo Rosacta®
Kako se riješiti "muskulfibera"?

Nategnuće mišića zapravo uključuje ozljedu mišićnih vlakana. Gotovo svaki mišić u tijelu može se nategnuti, što rezultira bolom.

Važan čimbenik rizika za ozljede u svakom slučaju je nedostatna priprema odnosno zagrijavanje. Bilo da je riječ o trčanju, biciklizmu, rolanju, plivanju ili timskim sportovima, najprije moramo zagrijati važne mišićne skupine. Također obratite pažnju na trenutak kada dobijete osjećaj da ste potpuno nemoćni, a nastavak aktivnosti za vas je prava patnja. Naime, mišićni umor uzima zaštitne mehanizme i povećava vjerojatnost ozljeda.

Obično su sportske ozljede lagane ili umjerene 

Među najčešćim umjerenim ozljedama su bolovi u mišićima odnosno tzv. muskulfiber i nategnuće mišića. To se može riješiti kod kuće, ali imajte na umu da oporavak može potrajati duže vrijeme. Bolovi u mišićima najčešći su pratioci sportaša. Pojavljuju se nakon određenog napora zbog mikroozljeda mišićne ovojnice koje su posljedica prekomjernog intenziteta, odnosno prebrzog povećanja intenziteta vježbe.

Najbolja prevencija svakako je postupnost tijekom podizanja teškog tereta, no vjerojatno se muskulfiber nikada neće moći spriječiti. Iako nema jasnih znanstvenih dokaza, neki ljudi, kako bi spriječili probleme, savjetuju hlađenje tijela ili dijela tijela nakon vježbanja, i to uranjanjem u hladnu vodu (15 stupnjeva, 6–10 minuta).

Hlađenje također pomaže u ublažavanju već postojećih problema, baš kao i masaža.

Treninzi se ne moraju prekinuti, samo ih moramo prilagoditi trenutnim mogućnostima. Kod nategnuća mišića bitno je da mišić što prije ohladite, a zatim ga u sljedećih nekoliko dana optimalno opterećujete do granice bola jer suvremena ispitivanja pokazuju kako potpuni odmor, koji se savjetovao nekada, ne pomaže u zacjeljivanju.

Ako primijetite jaku oteklinu, nenormalan izgled ili nekontroliranu bol, svakako posjetite liječnika jer je možda rastrgan mišić. Odmah posjetite liječnika ako izgleda da je kost zakrivljena ili se pomiče u neobičnim smjerovima; i najmanji dodir oštećenog mjesta uzrokuje jake bolove; primijetite jaku oteklinu ili promjene u boji kože, a stanje se ne popravi nakon nekoliko dana.

Sportske ozljede mogu aktivnim ljudima mnogo zagorčati život i važno je učiniti sve kako bi ih spriječili, iako ponekad nemamo mnogo utjecaja. Bilo koja sportska aktivnost korisna je za tijelo, ali pretjerivanje može uzrokovati neželjene bolove, pa čak i ozljede.