Blog

Kako ublažiti bol?

Uredništvo Rosacta®
Kako ublažiti bol?

Znate li da mnogi ljudi redovito ili povremeno pate od bolova u mišićima? To je čest, ponavljajući, ali uglavnom bezopasan problem s kojim se čovjek danas suočava zbog prekomjerne tjelesne aktivnosti, bilo tjelesnih ozljeda u sportu ili preopterećenosti zgloba, zbog koje također mogu biti pogođeni i mišići oko zgloba ili zbog neuobičajene fizičke aktivnosti. Često se bolovi u mišićima javljaju i kod obavljanja posla u neprirodnom položaju tijela koji uzrokuje napetost mišića, kod dugotrajnog sjedenja, pa čak i kada smo pod velikim stresom.

Nepravilan položaj tijela

Preopterećenje mišića pored prevelikog fizičkog napora može prouzročiti i nepravilan položaj tijela. Znakovi koji bi nas trebali upozoriti kako moramo promijeniti ili poboljšati sjedeći položaj jesu bolovi i grčevi u leđima, ramenima, vratu i rukama. Kada je, na primjer, uzrok dugotrajan prisiljen položaj tijela za računalom, koji posebice uzrokuje bolove u području ramena i vrata, pametno je promijeniti i prilagoditi radno okruženje. Ponekad je dovoljno već pravilno podešavanje računala na pravu visinu i povremene vježbe istezanja i opuštanja, koje traju nekoliko minuta.

Kako ublažiti bol?

U stanju kada nas mišići bole, peku ili kada su ozlijeđeni, tijelu treba pomoći da se brže regenerira. Bol se može ublažiti hlađenjem bolnih područja, odmaranjem i korištenjem lokalnih masti protiv bolova koje su dostupne u ljekarnama. Ako bolovi prođu, liječnički pregled ili poseban tretman nisu potrebni. Ali pazite! Bolovi mogu imati i druge uzroke. Zato je kod težih i dugotrajnijih oblika bolova dobro prethodno se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Preventiva

Mišići mogu učinkovito obavljati svoj posao samo kada su dovoljno fleksibilni, snažni i izdržljivi. Za zdrave mišiće možemo i sami već mnogo učiniti redovitim kretanjem. Ako zbog prirode posla mnogo sjedimo, moramo kretanju posvetiti još više pažnje. A ne čekati kraj posla. Stručnjaci savjetuju da se vježbe izvode kao dio aktivnog odmora ili kao kratko rasterećenje koje ne ometa radni proces ili kao povećavanje perifernog protoka krvi.

Vježbe za vrijeme posla

1. VJEŽBA

  1. Dlanovima se odupremo na naslon za ruke i podignemo u uspravan položaj.
  2. Ruke potiskujemo dolje, lopatice skupa, poravnamo leđa i pustimo.
  3. Pogled je usmjeren naprijed. Zadržimo nekoliko sekundi i polako se spuštamo natrag na stolicu.

2. VJEŽBA

  1. Sjedimo uspravno.
  2. Prepletemo prste na rukama, usmjerimo ih prema stropu i istegnemo ruke prema gore.
  3. Istovremeno s izdisanjem potiskujemo prsni koš prema dolje. Time se stvara aktivno rastezanje kralježnice i sprječava prekomjerno istezanje u lumbalnoj kralježnici.
  4. Kod ograničene gibljivosti ramena pomaknemo ruke malo naprijed. Položaj zadržimo 4–5 udisaja/izdisaja