Blog

Ne zaboravite zdravlje na poslu!

Uredništvo Rosacta®
Ne zaboravite zdravlje na poslu!

Kako bi naši mišići učinkovito obavljali svoj posao, moraju biti dovoljno fleksibilni te, naravno, dovoljno snažni i izdržljivi. Dulje inzistiranje u nekom prisilnom položaju drži ih zakočenim, stoga ih moramo po potrebi opuštati s vježbama za istezanje. A to na radnom mjestu, gdje se bolovi obično javljaju, često zaboravimo.

Provjerite 4 savjeta koji će vam pomoći postići ritam rada:

  1. Podijelite svoj radni dan u intervale: Prirodno je da osoba planira što mora postići do kraja dana, tjedna ili mjeseca, ali dokazano je da je pojedinac mnogo učinkovitiji ako se usredotoči na ono što mora učiniti u ovom trenutku. Osim toga, ako svoje dnevne zadatke podijelite na nekoliko dijelova, mnogo je lakše usredotočiti se na svakog od njih posebno.
  2. Poštujte sat: Intervalna strategija funkcionira samo ako poštujete sat s visokim stupnjem energije i ne provjeravate e-poštu tijekom rada jer to eliminira cijeli koncept intervala rada i odmora.

  3. Pripremite se za pravi odmor: Rezultati istraživanja pokazali su da su ljudi koji su napravili pauzu nekoliko puta produktivniji od onih koji su imali problema s odvajanjem od posla, pa su čak i tijekom odmora gledali u računalo ili telefon. Pauze koje uključuju hodanje čitanje ili razgovor s kolegama pokazale su se najproduktivnijima.

  4. Nemojte čekati do ove točke da vam tijelo kaže da vam je potreban odmor. Ako čekate do trenutka kada se osjećate umorni da biste napravili pauzu, onda ste vjerojatno već propustili razdoblje najviše produktivnosti. Držite se svog rasporeda i radite samo kada ste najproduktivniji.

Protegnite zakočene mišiće

Ako često osjećate bol u tim područjima, vjerojatno mnogo vremena sjedite. Napetost se također može otkloniti prirodnim putem.

Vrat i gornji dio leđa

Višesatno nepravilno sjedenje uzrokuje otvrdnuće vrata i gornjeg dijela leđa te ramena. Za opuštanje vrata izvodite sljedeće vježbe svakih pola sata ili sat vremena:

  • Okrenite glavu triput udesno tako što ćete pogledati preko ramena. Isto učinite s lijeve strane.
  • Pet puta pogledajte u strop i zatim polako u tlo.
  • Naposljetku okrenite glavu s lijeva na desno i natrag. Ponovite najmanje triput, odnosno toliko puta da se napetost smanji.

Gornji dio leđa:

  • Podignite ruke iznad glave i protegnite se. Zatim se najprije nagnite ulijevo. Stavite jednu ruku na bok, a drugu iznad glave. Ponovite na desnoj strani.
Problem je u tome što često ne pravimo prave pauze i još smo uvijek za računalom, pregledavamo poštu, društvene mreže ili gledamo videozapise umjesto da ustanemo i odemo u kraću šetnju.

Donji dio leđa

Budući da nismo stvoreni za sjedenje, već za kretanje, nije neobično ako vas donji dio leđa često boli. Najbolje je sjediti neko vrijeme na stolici bez oslonca ili na velikoj lopti za vježbanje, budući da je tada gornji dio tijela prisiljen na ispravniji položaj. Kako to nije uvijek moguće, možete si pomoći i na sljedeći način:

  • Postavite alarm za svaki sat i prošetajte. Možete ići samo od ureda do hodnika. Važno je da izravnate kralježnicu i na nekoliko trenutaka niste savijeni ispred ekrana.

Pobrinite se za svoja stopala

U potpeticama ste proveli već pola dana, a pola je još pred vama, a stopala vas već toliko bole da ne možete napraviti ni korak više. Bolove možete ublažiti odgovarajućim ulošcima za cipele. Svakako napravite i pauzu – redovite pauze za mrdanje prstima i istezanje gležnja spriječit će grčeve koji mogu uzrokovati kronične bolove.

Problem je u tome što često ne pravimo prave pauze i još smo uvijek za računalom, pregledavamo poštu, društvene mreže ili gledamo videozapise umjesto da ustanemo i odemo u kraću šetnju.