Blog

Prepoznajte simptome poremećene cirkulacije i poboljšajte je na prirodan način

Uredništvo Rosacta®
Prepoznajte simptome poremećene cirkulacije i poboljšajte je na prirodan način

Loša cirkulacija ili prokrvljenost može uzrokovati bolove u mišićima i zglobovima te općenito pogoršati kvalitetu života. Dobar krvotok iznimno je važan za zdrav i aktivan život. Pritom vam može pomoći Rosacta, prirodna krema protiv bolova za dugotrajnu upotrebu kod poremećaja periferne cirkulacije.

Naš krvožilni sustav sastoji se od srca, krvnih žila i krvi. Srce tjera krv kroz žile i tako omogućuje tijelu da se kreće i funkcionira. Kad bismo spojili sve krvne žile kroz koje krv isporučuje kisik i hranjive tvari svakoj stanici našeg tijela, dobili bismo sustav dulji od 95.000 kilometara. Stoga cirkulacija krvi ovisi o zdravlju našeg srca i funkcioniranju krvožilnog sustava.

Jeste li znali da gotovo polovicu krvi čini voda?

Krvožilni sustav sa svojim arterijama tjera iz srca krv ispunjenu kisikom kroz tijelo, koju vene sa svim otpadnim proizvodima vraćaju u srce. Krvožilni sustav možemo podijeliti na središnji i periferni sustav. Središnji krvožilni sustav sastoji se od većih arterija i vena koje se nalaze u prsnom košu ili trbuhu, povezujući tako srce s plućima i glavnim organima ili opskrbljujući druge dijelove tijela (glavu, ruke, noge). Periferni sustav koristi male žile za isporuku hranjivih tvari i kisika u lokalna tkiva u rukama i nogama te na površini.

Kod problema i bolova u udovima mogu pomoći lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u perifernom krvnom sustavu poput Rosacta kreme na bazi ulja ružmarina.

Simptomi pogoršanja rada perifernog krvožilnog sustava

Protok krvi po žilama kod zdravih je osoba neometan. S godinama i kao posljedica mnogih čimbenika krvne žile mogu se začepiti tvari nastalom od masnoća i kolesterola. Zbog manjeg volumena smanjena je cirkulacija krvi u nogama i drugim dijelovima tijela, a time i opskrba kisikom, hranjivim tvarima i toplinom. Oštećeni dio više ne može pravilno funkcionirati, što može izazvati nove tegobe.

Hladne noge

Ako su stopala povremeno hladna, to je normalna pojava koja može biti odgovor na promjene temperature ili načina života. U većini slučajeva morate samo pričekati da se tijelo navikne na novu stvarnost.

Hladne noge često su posljedica loše opskrbe nogu krvlju jer nedovoljna količina tople krvi dolazi do udova da ih zagrije. Najčešće je to posljedica sjedilačkog načina života, pušenja, povišene razine kolesterola i određenih bolesti srca. Osobama koje često imaju hladna stopala preporučuje se posjet liječniku.

Hladne noge uzrokovane su prekomjernom konzumacijom masne, brze hrane i šećera, nedostatkom tjelesne aktivnosti i pušenjem.

Umorne noge

Osjećaj umornih nogu čest je kod žena, starijih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Uobičajene tegobe koje prate nelagodan osjećaj u nogama jesu bol, upaljeni mišići i grčevi. Previše ili premalo tjelesne aktivnosti može biti uzrok umornih nogu i loše cirkulacije krvi. Iako pojava nije opasna, za bolji i aktivniji život preporučuje se ublažavanje ili sprječavanje boli umjerenim redovitim vježbanjem, što također poboljšava cirkulaciju krvi.

Umorne noge posljedica su prekomjernog vježbanja ili, obrnuto, nedovoljne tjelesne aktivnosti, dugotrajnog sjedenja ili stajanja (u avionu, na poslu, kod skrbi za djecu) i dugotrajnog nošenja visokih potpetica.

Teške noge

Osjećaj teških i ukočenih nogu nakon vježbanja nije ništa neočekivano. Međutim, ako osjetite slične simptome bez jasnog uzroka, oni mogu biti znak ozbiljnijih problema. Od teških nogu često pate osobe s dijabetesom, visokim krvnim tlakom i povišenom razinom kolesterola u krvi te pušači.

Teške noge posljedica su povišene razine kolesterola, pušenja, visokog krvnog tlaka i prekomjerne tjelesne mase.

Glavni simptomi hladnih, teških i umornih nogu su trnci, grčevi, tupa bol, promjena boje kože i osjećaj utrnulosti

Slični simptomi loše prokrvljenosti mogu se pojaviti i u drugim dijelovima tijela, poput ruku, odnosno dlanova. Istodobno, nezdrav način života također može uzrokovati bolove u križima i leđima te u ramenima.

Simptome loše cirkulacije krvi ne treba zanemariti jer mogu dovesti do ozbiljnijih problema.

Što može pogoršati perifernu cirkulaciju?

Mnogi čimbenici utječu na razvoj problema zbog loše cirkulacije krvi. Prikupili smo samo neke od najčešćih:

- dob (stariji ljudi skloniji su lošoj cirkulaciji krvi)
- spol (muškarci su skloniji lošoj cirkulaciji)
- pušenje
- povećana tjelesna masa
ograničeno kretanje na duže vrijeme (sjedenje u avionu, stajanje na poslu, sjedenje za stolom)
nedostatak redovite tjelesne aktivnosti ili pretjerano vježbanje
dehidracija
- šećerna bolest
- povišena razina kolesterola
- visoki krvni tlak 

Rosacta krema za poboljšanje periferne cirkulacije

Kućni lijekovi i prevencija važni su za zdravo funkcioniranje krvožilnog sustava i dobru cirkulaciju krvi u svim dijelovima tijela. Međutim, moramo čekati da počnu djelovati. Bolne noge, bolovi u leđima i donjem dijelu leđa ili u ramenima i vratu problemi su koji vam u ovom trenutku otežavaju život. Olakšajte ih kremom Rosacta, učinkovitim prirodnim biljnim lijekom koji je siguran za redovitu i dugotrajnu primjenu od dva do tri puta na dan.

Krema Rosacta sadrži eterično ulje običnog ružmarina, koje učinkovito poboljšava perifernu cirkulaciju krvi, a time pomaže ublažavati bolove u mišićima i zglobovima.

Rosacta je lijek prirodnoga podrijetla jer kao aktivni sastojak sadržava eterično ulje ružmarina. Valja napomenuti da se ružmarin od kojega dobivamo eterično ulje za lijek Rosacta ne tretira pesticidima.

Jedinstveno eterično ulje ružmarina u Rosacta® kremi dolazi iz sjeverne Afrike, gdje se dobiva iz pažljivo ubranih dijelova ružmarina tijekom cvatnje.

Kako si još mogu pomoći?

Slabiju perifernu cirkulaciju krvi možete izbjeći odgovarajućom prevencijom. Međutim, ako već primijetite prve simptome, postoji mnogo načina za ublažavanje boli i povećanje periferne cirkulacije.

Hidracija – Pokušajte popiti najmanje 2 litre vode svaki dan, muškarci do 3 litre. Vodu možete zamijeniti nezaslađenim biljnim čajevima, što će dodatno pomoći krvnom sustavu da bolje funkcionira.

Prestanite pušiti – Pušenje izrazito pogoršava vaše zdravlje, stoga prestanite što je prije moguće. Time se, između ostalog, poboljšava cirkulacija krvi, a ujedno se smanjuje vjerojatnost raka i razvoja srčanog udara.

Kompresijske čarape – Nakon savjetovanja s liječnikom isprobajte kompresijske čarape koje ubrzavaju cirkulaciju krvi u nogama.

Redovita tjelovježba – Redovita tjelesna aktivnost bitna je za zdrav krvožilni sustav jer jača srce i krvne žile. Čak i manje intenzivne vježbe poput vožnje bicikla, joge, plivanja ili hodanja mogu značajno poboljšati cirkulaciju krvi.

Isprobajte vježbu „svijeća“ jer je idealna za krvne žile i smanjuje oticanje nogu.

Smanjite tjelesnu masu – Prekomjerna težina opterećuje vaše tijelo, osobito srce, zglobove i periferni krvožilni sustav. Gubitak nekoliko kilograma vrlo je koristan za bolju cirkulaciju krvi.

Podignite noge – Podizanje nogu nakon dugog sjedenja korisno je za bolju cirkulaciju krvi, osobito ako primijetite oticanje nogu i gležnjeva.

Manje stajanja ili sjedenja – Suvremeni način života može nas natjerati na dugotrajno sjedenje ili stajanje. Pokušajte promijeniti položaj tijekom dana i istezati se svaki sat.

Zdrava prehrana – Izbjegavajte brzu i prerađenu hranu, hranu bogatu šećerom i solju te mesne prerađevine. U prehranu dodajte više povrća, zdravih masti i vlakana.

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji šire krvne žile pa se povremeno možete počastiti slatkim komadićem.