Blog

Ružmarin, kralj među ljekovitim biljem

Uredništvo Rosacta®
Ružmarin, kralj među ljekovitim biljem

Ružmarin je jako dobro poznat kao ljekovita biljka. Zapravo bi mnogi znali navesti najmanje jedan uvriježeni učinak te biljke, recimo „ružmarin za bolje pamćenje“. Ružmarin su zbog njegovih učinaka cijenili još stari Grci i Rimljani, u antici su ga čak povezivali s bogovima. Bio je posvećen boginji ljepote Afroditi i poslije Veneri; tada se naime ružmarin upotrebljavao za očuvanje vječne mladosti i ljepote. Danas priznajemo druge učinke, ali takve povijesne zanimljivosti svjedoče o dugoj tradiciji koju ta biljka ima u narodnoj medicini.

Duga i bogata tradicija upotrebe ružmarina u narodnoj medicini ukazuje na neke provjerene učinke te biljke. Danas znamo koje tvari omogućuju učinke po kojima je ružmarin najpoznatiji, po analgetičkom djelovanju, jačanju imunološkoga sustava, utjecaju na rad mozga i po mnogim drugim učincima.

Korisni učinci ružmarina

Korisni učinci ružmarina proizlaze iz eteričnog ulja koje se skriva u cvjetovima i listovima. To je kompleksno eterično ulje, a sadržava različite sastojke koji u kombinaciji imaju različite učinke.

Analgetičko djelovanje kod bolova u mišićima svakako je koristan učinak ružmarina. Od cvjetnih dijelova biljke može se naime dobiti ružmarinovo eterično ulje u kojem se nalaze različiti sastojci odgovorni za analgetičko djelovanje. Ružmarinovo eterično ulje upotrebljava se kod olakšavanja bolova u mišićima, na primjer u leđima zbog naginjanja tijekom pospremanja stana, rada u vrtu, kod umornih i bolnih nogu nakon duže šetnje u prirodi ili kod bolova u mišićima zbog podizanja unučića i sl.

Kako ružmarin djeluje analgetički?

Bol započinje na mjestu ozljede ili upale. Kad se ozlijedimo, tijelo reagira tako da potakne receptore za bol i oni počnu oslobađati određene tvari. Te tvari djeluju kao prenositelji koji informaciju »au, to boli« šalju direktno do leđne moždine. Zatim ta informacija o boli putuje pomoću receptora do mozga, gdje se informacija preradi, osvijesti i šalje u dio tijela odakle nadražaj potiče. Opisani proces djeluje munjevito, naime bol osjećamo odmah nakon ozljede. Ako na bolno mjesto nanesemo kremu s ružmarinovim eteričnim uljem, počinje djelovanje sastojaka u eteričnom ulju, točnije 1,8-cineola, alfa-pinena i kamfora, koji se vežu uz receptore za bol i specifične medijatore upale te tako svojim djelovanjem olakšavaju bol u mišićima.

Zbog analgetičkog učinka ružmarinovo eterično ulje dostupno je u obliku krema koje su dostupne u ljekarnama i upotrebljavaju se za olakšavanje blažih bolova u mišićima. Pritom je za učinkovito djelovanje na bolove u mišićima ključan i sadržaj eteričnog ulja u kremi, stoga za savjet treba upitati farmaceuta.

Jeste li znali?

Mnogi ljudi ovo ne znaju, ali i ružmarin cvjeta. Vrijeme cvatnje je od ožujka do svibnja, a negdje i do jeseni. Branje je uobičajeno tijekom cvatnje ili poslije nje, ovisno o tome za što je ružmarin namijenjen. U vrijeme cvatnje se naime najčešće bere kada želimo dobiti ružmarinovo eterično ulje. Važno je da budemo svjesni da svako ružmarinovo eterično ulje nije jednako. Sastav ružmarinova eteričnog ulja ovisi prije svega o mjestu gdje biljka raste. Kad bi se eterično ulje dobivalo od ružmarina koji raste na različitim mjestima, svaki ružmarin imao bi drukčiji sastav eteričnog ulja.

Iako se ružmarin već niz godina upotrebljava zbog analgetičkog djelovanja, u različitim oblicima poznat je naravno i za brojne druge svrhe. Svi ga poznajemo kao začin, odnosno konzervans koji se prvenstveno dodaje mesnim i ribljim jelima, a odlično se slaže uz masnoće. U tu se svrhu upotrebljavaju sušeni listići biljke. Taj začin vrlo je čest u mediteranskoj kuhinji, osobito talijanskoj i francuskoj. Ružmarin međutim nije poznat samo po svojoj aromatičnosti nego također pojačava imunitet jer sadrži flavone i karnozolnu kiselinu koja pomaže u zaštiti tijela od virusnih bolesti. Bogat je izvor antioksidansa, a ima i protuupalni učinak. Tako ružmarin učinkovito dopunjava zaštitu imunološkog sustava i služi kao korisna prevencija. Jeste li znali da se ružmarin upotrebljava i za njegu kože? Ružmarinovo eterično ulje korisno je sredstvo za očuvanje mladenačkog izgleda kože jer zadržava elastičnost i sjaj zdrave kože. Za tu se svrhu upotrebljava i ružmarin u obliku vodene kupelji. Jedan od najpoznatijih učinaka ružmarina svakako je utjecaj na rad mozga, osobito na pamćenje jer ga učvršćuje, a istodobno poboljšava pozornost.

S obzirom na to da ružmarin ima jako puno korisnih učinaka i velik potencijal u održavanju zdravoga načina života, nije uopće čudno da je narodnoj medicini prisutan tako puno godina i uistinu je poklon iz prirode.