Blog

Zašto bolovi u mišićima muče svakoga od nas?

Uredništvo Rosacta®
Zašto bolovi u mišićima muče svakoga od nas?

Bolovi u mišićima nisu rijetkost. S njima se prije ili kasnije suočava praktično svaka osoba. Često možemo brzo utvrditi uzrok bolova – možda smo obavljali svakodnevne aktivnosti koje opterećuju mišiće ili smo dugotrajno radili u neudobnom položaju, a kod rekreativnih sportaša često je krivo previše intenzivno kretanje, a bolovi se javljaju i nakon neugodnog udarca ili pada.

Ne može se međutim uvijek brzo naći uzrok boli. Još su neugodniji oni bolovi za koje ne možemo naći točan uzrok i stoga ih teže uklanjamo. To su često kronični bolovi ili bol koja se povećava. S takvim se bolovima osobito suočavaju stariji, a karakteristični su pogotovo za osobe koje se redovito bave poslovima koji opterećuju mišiće. Moguće je da su to posve obični poslovi, na primjer sređivanje vrta, čišćenje kuće ili uspinjanje stepenicama – moramo dakle paziti i na ta opterećenja, a prije svega treba brzo reagirati kad se pojave bolovi.

Kako se manifestiraju bolovi u mišićima?

Bolove u mišićima obično nije teško osjetiti. Najprije su prilično blagi i kratkotrajni, stoga im često ne posvećujemo posebnu pozornost. Problem međutim nastaje ako ne poduzmemo mjere pa se ti kratkotrajni, odnosno akutni bolovi pretvore u dugotrajne, odnosno kronične bolove koji većinom traju dulje od tri tjedna. Najčešća su bolna mjesta leđa, križa, vrat i rameni obruč, a često počinju boljeti i mišići u nogama i rukama.

Zašto se javljaju bolovi u mišićima?

Bolovi u mišićima osobito su česti kod starijih. Kod mlađih se većinom javljaju zbog većih iznenadnih opterećenja i ozljeda, a kod starijih ne postoji tako očit razlog. Nakupljaju se naime i posljedice manjih opterećenja i dugogodišnje istrošenosti, a bolovi se pojačavaju. Prvi se znakovi u pravilu pojavljuju između 30. i 40. godine života, najprije u osoba koje na poslu cijeli radni dan stoje ili sjede te u osoba koje ni inače preko dana nisu previše tjelesno aktivne. Velik rizik postoji i kod fizičkih radnika i drugih ljudi koji redovito podižu i prenose teške terete.

Jeste li znali?

Bol je definirana kao neugodno osjetno i osjećajno iskustvo koje nastaje zbog štetnog nadražaja, bolesti ili drugih događanja u središnjem živčanom sustavu i povezana je sa stvarnom ili mogućom ozljedom tkiva. Važna je svijest o boli koja u tijelu ima upozoravajuću i zaštitnu ulogu bez obzira na uzrok nastanka. Bol može upozoravati na ozljedu tkiva ili bolest koja se javlja u pozadini. Bol se s obzirom na trajanje može podijeliti na akutnu ili kratkotrajnu i kroničnu ili dugotrajnu bol koja obično traje dulje od tri tjedna.

Bol počinje na mjestu ozljede ili upale. Nakon ozljede tijelo reagira tako da potakne receptore za bol i oni počnu oslobađati određene tvari. Te tvari djeluju kao prenositelji koji informaciju »au, to boli« šalju direktno do leđne moždine. Zatim ta informacija o boli putuje pomoću receptora do mozga, gdje se informacija preradi, osvijesti i šalje u dio tijela odakle nadražaj potiče. Opisani proces djeluje munjevito, naime bol osjećamo odmah nakon ozljede.

Bolovi u mišićima mogu se pojaviti zbog različitih čimbenika, to može biti nedostatak kretanja, a bolovi također mogu nastupiti zbog opterećenja mišića koje je posljedica naše svakodnevice kao što su podizanje djece ili nošenje teških vrećica, često saginjanje zbog čišćenja stana, hod po stepenicama, rad u vrtu, šetnje u prirodi, vožnja bicikla i sl.

Preventiva

Nastanak bolova u mišićima može se dosta učinkovito ograničiti odgovarajućom prevencijom. Već će i zdrav način života jako pomoći, prvenstveno redovito kretanje. Nadalje, pametno je izbjegavati veća opterećenja, čak i kad su samo kratkotrajna kao što je podizanje teškoga tereta. Najveći utjecaj doduše imaju dugotrajna opterećenja kakav je na primjer nepravilan položaj tijela kod svakodnevnih poslova ili puno sjedenja. Ti se čimbenici još potenciraju kod starijih koji osjete posljedice dugogodišnjih opterećenja mišića. U svakodnevnom životu mišiće dakle treba svjesno rasteretiti, treba se redovito kretati i dovoljno pozornosti namijeniti blažim i povremenim bolovima. Već tada naime treba prilagoditi navike koje opterećuju tijelo i uzrokuju bolove.

Postupci kod bolova u mišićima

Bolovi se mogu povećavati do te mjere da smanjuju kvalitetu svakodnevnog života. Ako nas bole mišići, to nam smeta već pri hodanju po stepenicama, uređivanju vrta, pospremanju kuće, tijekom igre s djecom i unucima… Da ne biste trebali otkazati sve ugodne aktivnosti koje mogu otežati bolovi u mišićima, treba na vrijeme poduzeti mjere.

Kad se jave gore nabrojeni blaži bolovi u mišićima, obično se savjetuje samoliječenje. Riječ je o upotrebi lokalnih analgetičkih krema koje su dostupne u ljekarnama. Proizvodi koji su registrirani kao lijekovi osim što imaju kontroliranu kvalitetu još su i sigurni i učinkoviti, a u ljekarni možete dobiti pravi savjet. Kod izbora lijekova u ljekarnama su dostupni i prirodni, tradicionalni lijekovi, npr. oni koji sadrže eterično ulje prirodnoga ružmarina koje učinkovito olakšava blage bolove u mišićima. Ružmarinovo eterično ulje upotrebljava se stoga pri ublažavanju blagih bolova u mišićima i dostupno je u obliku analgetičkih krema koje se kupuju u ljekarni.

Analgetičko djelovanje ružmarinovog eteričnog ulja

Korisni učinci ružmarina proizlaze iz eteričnog ulja koje se skriva u cvjetovima i listovima. To je kompleksno eterično ulje, a sastoji se od mnogih tvari koje u kombinaciji imaju različite učinke. Jedan je od njih analgetičko djelovanje. Od cvjetnih dijelova biljke može se naime dobiti ružmarinovo eterično ulje u kojem se nalaze različiti sastojci odgovorni za analgetičko djelovanje. Ako se na bolno mjesto nanese krema s ružmarinovim eteričnim uljem, započinje djelovanje sastojaka u eteričnom ulju koji se vežu uz receptore za bol i specifične medijatore upale te tako svojim djelovanjem olakšavaju bol u mišićima.